39 Lektury prof. Hołdy: Historia Przemocy

„Historia przemocy” to przejmujące studium zachowania ofiary przemocy seksualnej i usiłowania zabójstwa, konfrontacji z rzeczywistością, w której trzeba sprostać nie tylko bezdusznym procedurom, lękowi wtłaczanemu w szpitalu i na policji, homofobii i rasizmowi na komisariatach, ale również braku zrozumienia przyjaciół. To również historia, która wydarzyła się naprawdę.

W dyskusji o sytuacji ofiary przemocy, jej prawach i gwarancjach procesowych, wtórnej wiktymizacji, przesłuchaniach i uprzedzeniach, wsparciu i o tym, co można zrobić, by ofiary nie bały się mówić, wezmą udział:

Barbara Błońska – doktor nauk prawnych, kryminolożka, radczyni prawna, pracowniczka Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. Adiunktka w Katedrze Kryminologii i Polityki Karnej Instytutu Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji UW.

Anna Mazurczak – adwokatka, w latach 2012-2018 pracowała w Zespole ds. Równego Traktowania w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich. Obecnie członkini zarządu Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego. Członkini Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej.

Michał Nogaś – dziennikarz „Gazety Wyborczej”, autor artykułów i materiałów wideo o literaturze, gospodarz „Radia Książki”. W latach 2000-2016 był związany z Programem III Polskiego Radia. Poznał Edouarda Louisa, przeprowadzając z nim wywiad na temat „Historii przemocy” latem 2018 r.

Dyskusję poprowadzi adw. Marcin Mrowicki – Członek Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.

Dyskusja odbędzie się 25 kwietnia br. o godz. 19. 30 w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

Link do wydarzenia na Facebook’u: www.facebook.com/events/402949890498148/

RSVP do 22 kwietnia 2019 r. stowarzyszenie@stowarzyszenieholda.pl