Adw. Bartosz Przeciechowski: „Komu służy tajemnica adwokacka?”

„Czy adwokatowi potrzebna jest tajemnica? Nie. Ale dla jego klienta może być niezbędna. Tajemnica adwokacka istnieje w interesie klienta i praworządnego wymiaru sprawiedliwości.”

„Jak wiadomo, adwokat zajmuje się różnymi usługami prawnymi, doradza w sprawach cywilnych, gospodarczych, rodzinnych, przygotowuje projekty umów, reprezentuje swoich klientów w sądzie. Adwokat jest też obrońcą w sprawach karnych czy o wykroczenia. Do adwokatów zgłaszają się przeróżni klienci – osoby indywidualne, pracownicy, emeryci, poszkodowani w wypadkach, przedsiębiorcy, spółki, także korporacje, banki czy nawet jednostki publiczne.”

„W każdym przypadku informacje uzyskane przez adwokata w ramach jego pracy są objęte tajemnicą. Można by zapytać – a cóż takiego adwokat ma do ukrycia, co takiego chce trzymać w sekrecie? Otóż chodzi nie o to, czego chce adwokat, ale o to,  co musi – prawo nakazuje mu zachować informacje w tajemnicy. Adwokat nie może tej zasady złamać, w przeciwnym razie spotka go odpowiedzialność, a nawet usunięcie z adwokatury.”

Tekst pochodzi z portalu Wyborcza.pl

Pełna treść artykułu: Wyborcza.pl: „Komu służy tajemnica adwokacka?”