„Władza chce, żebyśmy zapomnieli o prawach człowieka i wrócili do podstaw. Może i musimy dziś wyciągać zatrzymanych z komisariatów, może musimy upominać się o takie oczywistości, jak maszerowanie z flagą, ale nie tracimy z oczu naszego celu, czyli pełnej równości. Idziemy po wszystko!”

„10 pełnomocniczek i pełnomocników – adwokatów i radców prawnych – (w tym czwórka członków naszego Stowarzyszenia) połączyło siły, by stworzyć inicjatywę „lgbt+ prawnicy”. Od lat w prywatnych praktykach lub organizacjach pozarządowych prowadzą postępowania, których celem jest zapewnienie lepszej ochrony osób nieheteronormatywnych i transpłciowych w Polsce. Walczyli m.in. o ukaranie drukarza homofoba, uznanie dzieci par osób tej samej płci przez polskie państwo, czy szybszą procedurę uzgodnienia płci dla osób trans. W toku jest m.in. prowadzone przez nich postępowanie przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka, którego celem jest wprowadzenie związków partnerskich lub równości małżeńskiej w Polsce. Ostatnio broniły i bronili zatrzymanych po proteście solidarnościowym z aktywistką „Stop Bzdurom” Margot.”

Tekst pochodzi z portalu OKO.Press

Pełna treść artykułu: OKO.Press: „Jesteśmy z wami, idziemy po wszystko!”. To oni przed sądami walczą o pełną równość osób LGBT w Polsce