KONSTYTUCYJNY KLUB KSIĄŻKI/NOWY TEATR

Od dwóch lat słowo „konstytucja” jest na ustach wszystkich. Powtarza się je z mównicy sejmowej, przez megafon na ulicy, ze scen teatralnych, w gazetach, na korytarzach szkół czy w mediach społecznościowych.

Tym razem chcemy Państwa zaprosić do wspólnego poszukiwania treści tych wolności i praw w literaturze pięknej. Naszym partnerem w tym przedsięwzięciu jest Nowy Teatr, który bardzo aktywnie angażuje się w debatę publiczną dotyczącą wartości konstytucyjnych, organizując działania takie jak „Kostytucja na chór Polaków”.

Zapraszamy więc na inaugurację Konstytucyjnego Klubu Książki.

W pierwszym roku naszego projektu chcielibyśmy skupić się na prywatności i jej związkach z wolnością, prawami kobiet, bioetyką oraz działalnością służb specjalnych.

Pierwsze spotkanie będzie dotyczyło „Procesu” F. Kafki oraz „Roku 1984” G. Orwella. Zastanowimy się, czy przedstawione w nich dystopijne stają się naszym udziałem. Istotne jest bowiem pytanie o współczesne instrumenty inwigilacji. Co czuje człowiek inwigilowany? Czy państwo jest obecnie największym zagrożeniem dla prywatności jednostek? Jak będzie wyglądał świat, w którym decyzje zamiast człowieka będzie podejmował algorytm?

Dyskutować będą:

Prof. Ewa Łętowska – profesorka nauk prawnych, sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku, pierwsza Rzecznik Praw Obywatelskich;

Katarzyna Szymielewicz – działaczka na rzecz ochrony praw człowieka, prezeska Fundacji „Panoptykon”, ekspertka zajmująca się prawem do prywatności;

Edwin Bendyk – dziennikarz, publicysta i pisarz, kierownik działu naukowego tygodnika „Polityka”.

Krystian Lupa –  polski reżyser teatralny, reżyser „Procesu” w Nowym Tatrze

Prowadzenie spotkania: Katarzyna Łakomiec, Michał Ziółkowski