Maria Ejchart-Dubois-Dubois: Sprawa Komendy na pewno uświadomiła nam jedno. Sądy się mylą. Nie jednostkowo, mylą się systemowo

„Zmuśmy państwo do wzięcia odpowiedzialności za każdy przypadek niesłusznego skazania. Każdy funkcjonariusz, który nie dopełnił swoich obowiązków lub przekroczył swoje uprawnienia, powinien za to odpowiedzieć. A każdemu niesłusznie skazanemu, a nawet oskarżonemu, należy się uczciwe odszkodowanie za każdy dzień życia w niepewności i strachu.”

„Czy udało nam się wyciągnąć wnioski na przyszłość ze sprawy Tomasza Komendy? Wydaje się, że nie. Co prawda minister sprawiedliwości przyznał, że „wymiar sprawiedliwości popełnił straszliwy błąd”, ale nie słychać o pomysłach, które w przyszłości mogłyby nas przed takimi błędami ustrzegać, chociażby w obszarze hierarchicznie i bezpośrednio podległym panu ministrowi, czyli prokuraturze, która wiele ma na sumieniu w związku z tą sprawą.”

„Pomyłka sądowa jest nierozerwalnie związana z historią wymiaru sprawiedliwości – można tu chociażby wspomnieć sprawę Joanny d’Arc spalonej na stosie w wieku 19 lat, po ćwierć wieku uniewinnionej, a następnie kanonizowanej, czy Alfreda Dreyfusa, francuskiego oficera, który został niesłusznie skazany za zdradę państwa. Nigdzie na świecie nie ma systemów sądowych wolnych od pomyłek i choć sądy mylą się od zawsze, to temat niesłusznych skazań jest w Polsce wciąż przedmiotem zainteresowania ledwie kilku pasjonatów, naukowców, Fundacji Helsińskiej i Rzecznika Praw Obywatelskich.”

Tekst pochodzi z portalu Wyborcza.pl

Pełna treść artykułu: Wyborcza.pl: „Sprawa Komendy na pewno uświadomiła nam jedno. Sądy się mylą. Nie jednostkowo, mylą się systemowo”