Nagroda im. Profesora Zbigniewa Hołdy 2012

Pierwszą Laureatką Nagrody im. Prof. Zbigniewa Hołdy została red. Ewa Milewicz.

Serdecznie gratulujemy!

Obok red. Ewy Milewicz (rekomendacja) do Nagrody nominowani byli:

Nagroda została wręczona podczas uroczystej Gali Nagrody im. Prof. Zbigniewa Hołdy, która odbyła się w dniu 20 października 2012 r. w Lublinie. Gala została zorganizowana we współpracy z Festiwalem „Konfrontacje Teatralne i przy wsparciu ze strony Prezydenta Miasta Lublin, Rektora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz Służby Więziennej.

Galę poprzedziła premiera spektaklu teatralnego „Sen nocy letniej” według Williama Szekspira, w reżyserii Joanny Lewickiej, w którym obok zawodowych aktorów wystąpili osadzeni z Zakładu Karnego w Opolu Lubelskim. Z kolei kostiumy zostały uszyte przez panie z bloków socjalnych przy ul. Grygowej w Lublinie. Więźniowie byli również zaangażowani w przygotowanie scenografii oraz projektu statuetki, którą otrzymała Laureatka Nagrody. W prace włączyli się uznani artyści plastycy – Jacek Fijałkowski (praca przy scenografii; we współpracy z Robertem Kuśmirowskim) oraz Tomasz Bielak (praca przy statuetce). Przedstawienie powstało w ramach projektu Zapaleni.org, którego koordynatorem jest Dariusz Jeż. Producentem spektaklu była Anna Stępień.