Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie i Stowarzyszenie im. Profesora Zbigniewa Hołdy we współpracy z Komitetem Honorowym organizacji obchodów 40 – lecia KOR zapraszają na konferencję „Początki walki o prawa człowieka – konferencja z okazji 40 rocznicy powstania KOR”, która odbędzie się 11 października 2016 r. w siedzibie Okręgowej Rady Adwokackiej Al.Ujazdowskie 49.

23 września 2016 przypada czterdziesta rocznica powstania Komitetu Obrony Robotników – organizacji stawiającej sobie za cel obronę praw człowieka. Współzałożycielami i działaczami KOR byli również adwokaci. Celem konferencji jest przypomnienie historii powstania KOR oraz udziału członków Palestry w jego działalności. Konferencja będzie okazją do dyskusji na temat wpływu KOR na kształtowanie i obronę praw człowieka w Polsce, jak również na temat roli adwokatury w walce o praworządność i prawa człowieka obecnie.

Plan Konferencji:

11.00-11.10
Otwarcie konferencji

11.10-11.30
 Wykład wprowadzający – prof. Andrzej Friszke, autor przedmowy do książki mec. Anieli Steinsbergowej „Widziane z ławy obrończej” (1976 rok Paryska Kultura, 2016 Biblioteka „Więzi”), warszawskiej adwokat współzałożycielki KOR, obrończyni w procesach politycznych, m.in. Kazimierza Moczarskiego.

11.30-13.00
Panel I
KOR – pierwsza w PRL organizacja broniąca praw człowieka, współpraca działaczy z adwokatami
PANELIŚCI: prof. Jan Skórzyński, Henryk Wujec, mec. Ewa Milewska – Celińska, Mirosław Chojecki