Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 14: „Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca”

Czternaste spotkanie z cyklu „Lektury Prof. Hołdy” odbyło się w dniu 3 lutego 2014 r. o godz. 19.00 w w księgarni Wrzenie Świata.

Tematem dyskusji była książka pt. „Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca” Karola Modzelewskiego

Głównym gościem spotkania był prof. Karol Modzelewski, który niedawno opublikował książkę autobiograficzną pt. „Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca” (Wydawnictwo Iskry, Warszawa 2013). Są to wspomnienia wybitnego historyka mediewisty, działacza politycznego, jednego z grona najbardziej znanych opozycjonistów z czasów Polski socjalistycznej. Na kanwie książki będziemy mówili o prawach więźniów, stosowaniu tortur oraz prawach człowieka – w PRL oraz w III RP.

W roli komentatorów wystąpili:

– prof. Andrzej Rzepliński – Prezes Trybunału Konstytucyjnego, kierownik Katedry Kryminologii i Polityki Kryminalnej IPSiR UW

– dr Marzena Ksel – członkini Europejskiego Komitetu Zapobiegania Torturom, Nieludzkiemu, Poniżającemu Traktowaniu lub Karaniu.

Moderatorem spotkania był dr Adam Bodnar, członek Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.