Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 15: „Rządy państw Osi w okupowanej Europie”

Piętnaste spotkanie z cyklu „Lektury Prof. Hołdy” objęłodyskusją książkę „Rządy państw Osi w okupowanej Europie” Rafała Lemkina.

Spotkanie odbyło się 24 marca 2014 r. o godz. 19.00, tradycyjnie w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

Jest niewielu polskich naukowców – prawników, których koncepcje i pojęcia tak trwale wpisały się w doktrynę prawa międzynarodowego publicznego oraz stosunków między państwami. Rafał Lemkin przeszedł do historii dzięki stworzeniu pojęcia „ludobójstwa”. Niestety jego doktryna ma zastosowanie także w XXI wieku, choć przynajmniej w ostatnim czasie zostały wzmocnione mechanizmy odpowiedzialności karnej za popełnienie tej najcięższej zbrodni.

Tłumaczenie książki zostało wydane w 2013 roku, nakładem Wydawnictwa Scholar.

Głównym gościem spotkania był prof. Adam Daniel Rotfeld – naukowiec, dyplomata, były minister spraw zagranicznych.

W roli komentatorów wystąpili:

– prof. Klaus Bachmann – Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

– prof. Ireneusz Kamiński – Instytut Nauk Prawnych PAN, Helsińska Fundacja Praw Człowieka

– dr Agnieszka Bieńczyk-Missala – Instytut Stosunków Międzynarodowych UW, redaktor książki

Moderatorem spotkania był r. pr. Mirosław Wróblewski, członek Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.