Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 17: „Czterech”

26 maja 2014 r. w księgarni „Wrzenie Świata” odbyło się siedemnaste spotkanie z cyklu Lektury Prof. Hołdy. Naszym gościem był Grzegorz Chlasta, autor książki „Czterech”wydanej  nakładem Wydawnictwa Czarna Owca (Warszawa, 2014).

Grzegorz Chlasta jest dziennikarzem. Współpracował m.in. z Radiem „S” Poznań, poznańskim ośrodkiem TVP, TVP Polonia oraz Sekcją Polską Radia BBC. W latach 2007-2013 był pomysłodawcą, autorem oraz prowadzącym audycję „Popołudnie Radia TOK FM”. Od 2013 r. współpracuje z Radiem RDC, w którym jest Kierownikiem Redakcji Publicystyki.

W charakterze komentatorów wystąpili:
– Danuta Przywara – Prezes Zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka
– Michał Komar – felietonista, krytyk filmowy, scenarzysta, dramaturg, a także autor wywiadów-rzek z wiodącymi postaciami polskiego życia publicznego. W 2009 r. ukazał się jego wywiad-rzeka z min. Krzysztofem Kozłowskim.

Moderatorem spotkania był adw. Mikołaj Pietrzak, Przewodniczący Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej, członek zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.

Książka „Czterech” opowiada o dziewiczych latach powstawania służb specjalnych w nowej, demokratycznej Polsce. Jednymi z ich współtwórców byli czterej bohaterowie książki – ś.p. Konstanty Miodowicz, Bartłomiej Sienkiewicz, Wojciech Brochwicz oraz Piotr Niemczyk. Grzegorz Chlasta w wywiadach z bohaterami książki stara się dociec na czym polegał z ich strony ten skok na głęboką wodę – wejście w paszczę dotychczasowego lwa i próba uporządkowania rzeczywistości znanej tylko z twarzy opresyjnych funkcjonariuszy SB. Dotychczasowi anarchiści, pacyfiści, działacze opozycji postanowili uczestniczyć – pod okiem wielkich mistrzów – w tworzeniu struktur niezbędnych w każdym demokratycznym państwie. Dlaczego podjęli taką decyzję? Lektura książki to nie tylko zbiór anegdot. To także obraz epoki, w której większość poruszała się po omacku, a jednocześnie chciała popełnić jak najmniej błędów. Bez poznania atmosfery i wyborów tamtych czasów trudno jest zrozumieć aktualną rzeczywistość.