Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 20: „Czuły punkt. Teatr, naziści i zbrodnia”

17 listopada 2014 roku odbybło się  20-te spotkanie z cyklu „Lektury prof. Hołdy”. Organizowane przez Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy we współpracy z Instytutem Reportażu.

Dotyczyło dyskusji na temat książki Elizabeth Asbrink pt. „Czuły punkt. Teatr, naziści i zbrodnia”, Wydawnictwo Czarne 2014

Wiosną 1999 roku w niewielkiej szwedzkiej miejscowości Malexander w trakcie napadu na bank z rąk złodziei zginęło dwóch policjantów. A wszystko zaczęło się w teatrze. Znany szwedzki dramaturg i reżyser Lars Norén postanowił stworzyć spektakl z udziałem więźniów. Aktorów znalazł w jednym z cięższych zakładów karnych. Wybrał trzech skazanych z długimi wyrokami i napisał sztukę specjalnie dla nich, wykorzystując ich doświadczenia i opowieści. Tak powstało „Siedem trzy”, dramat nawiązujący tytułem do paragrafu dotyczącego opieki nad więźniami skazanymi na więcej niż cztery lata. Aktorzy okazali się jednak sprytniejsi od reżysera. Przepustki wykorzystywali do organizowania napadów na banki, a część skradzionych pieniędzy przeznaczali na wspieranie organizacji nazistowskich. Kiedy w Malexander z zimną krwią zastrzelili dwóch policjantów, Szwecja była w szoku. Åsbrink rozmawiała z aktorami, dotarła do ich korespondencji i materiałów Noréna, a także do więziennych dokumentów do niedawna opatrzonych klauzulą tajności. W książce po raz pierwszy opublikowane zostały fragmenty dramatu „Siedem trzy” wraz z kontrowersyjną sceną uznaną za propagandę nazizmu. Książka otrzymała nominację do Nagrody Augusta 2009 w kategorii literatury faktu.

Spotkanie będzie prowadziła Dr Barbara Błońska – Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich, adiunkt w Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji UW, członkini komisji rewizyjnej Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.

Komentarz do książki wygłosili:
– prof. dr hab. Zbigniew Lasocik, kierownik Ośrodka Badań Handlu Ludźmi Uniwersytetu Warszawskiego,
por. Łukasz Pruchniak, wychowawca ds. kulturalno-oświatowych w Zakładzie Karnym w Opolu Lubelskim,
– red. Roman Kurkiewicz, Collegium Civitas, TVN24.