Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 30: „Zbrodnia prawie doskonała”

Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy we współpracy z Instytutem Reportażu zaprasza na trzydzieste spotkanie z cyklu „Lektury im. prof. Zbigniewa Hołdy”. Dyskusja na temat książki Moniki Całkiewicz i Iwony Schymalli „Zbrodnia prawie doskonała” odbędzie się 20 czerwca 2016 roku o godz. 19.00, w księgarni Wrzenie Świata przy u. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

„Zbrodnia prawie doskonała”, to książka która, ze względu na swój interdyscyplinarny charakter, nie może być jednoznacznie sklasyfikowana. Odnosi się do zagadnień z zakresu kryminologii, kryminalistyki, medycyny i psychologii sądowej jak również prawa karnego. Wszystko zaś krąży wokół zbrodni zabójstwa. Zbrodni, która z nie do końca wyjaśnionych powodów, niezmiennie fascynuje ludzi.

Iwona Schymalla rozmawia z prof. Moniką Całkiewicz o zabójstwie i różnych aspektach z nim związanych.

Gościem spotkania będzie Autorka:
prof. Monika Całkiewicz – specjalistka z zakresu kryminalistyki i postępowania karnego była prokurator, obecnie pracownik naukowy Akademii Leona Koźmińskiego oraz radca prawny, autorka licznych publikacji i ksiażek

W roli komentatorów wystąpią:

dr Maria Gordon – psycholog, biegła sądowa, wieloletni pracownik oddziału psychiatrii sadowej szpitala Aresztu Śledczego na warszawskim Mokotowie, autorka kilkudziesięciu publikacji poświęconych problematyce psychologicznej i penitencjarnej
adw. prof. Piotr Girdwoyń – pracownik Katedry Kryminalistyki UW, ceniony na całym świecie ekspert kryminalistyki, autor licznych książek i publikacji za zakresu kryminalistyki i prawa dowodowego

Modertaorem dyskusji będzie mec. Mikołaj Pietrzak, adwokat, Członek Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy

Prosimy o przesyłanie potwierdzeń na adres stowarzyszenie@stowarzyszenieholda.pl do dnia 17 czerwca 2016 r.