Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 6: „Stulecie detektywów”

Szóste spotkanie w ramach serii „Lektury prof. Hołdy” odbyło się 14 stycznia 2013 r. o godzinie 19.00 w w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

W ramach spotkania odbyła się dyskusja na kanwie książki pt. „Stulecie detektywów” Jürgena Thorwalda.

W 1964 roku Jürgen Thorwald spisał fascynujące „drogi i przygody kryminalistyki”. Historyczne dzieje identyfikacji podejrzanych, medycyny sądowej, toksykologii i balistyki odkrywamy dziś w wydaniu Znaku z 2009 roku. W swoim cyklu „Lektur nadobowiązkowych” Wisława Szymborska stwierdziła, że „w grubej książce Thorwalda każdy kolejny problem śledczy ilustrowany jest autentycznym wypadkiem kryminalnym, co sprawia, że czytamy to dzieło jak jeden wielki kryminał złożony z kilkudziesięciu mikropowieści detektywistycznych”.

Opisaną historię kryminalistyki uzupełniła rozmowa na temat jej współczesnych dziejów.

Gośćmi spotkania byli:

– prof. Jan Widacki – adwokat, wybitny ekspert w dziedzinie kryminalistyki, Prezes Stowarzyszenia Poligraferów Polskich

– prof. Tadeusz Cegielski – historyk z Uniwersytetu Warszawskiego, wolnomularz, autor powieści kryminalnej pt. „Morderstwo w alei Róż” (wyd. W.A.B. 2010)

– prof. Piotr Girdwoyń – Katedra Kryminalistyki WPiA UW, Dyrektor Centrum Nauk Sądowych UW

– r.pr. Marcin Maruta – prawnik i znawca powieści kryminalnej

Dyskusję moderowała SSN Katarzyna Gonera – Prezes Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Z. Hołdy.