Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 8: „Warszawa kryminalna”

15 kwietnia 2013 r. o godz. 19.00 w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie odbyło się ósme spotkanie z cyklu „Lektury Prof. Hołdy”. Tym razem podjęliśmy dyskusję na kanwie książek pt. „Warszawa kryminalna” tom I i II Heleny Kowalik.

„Warszawa kryminalna” to reportaże sądowe, zebrane w dwóch tomach, wydane nakładem Wydawnictwa Muza SA w 2010 i 2012 roku. Ten pitawal głośnych procesów karnych, toczących się w stołecznych sądach w ostatnich 15 latach, tworzy „panoramę charakterystycznych przestępstw we współczesnej Warszawie”. W Ogólnopolskim Konkursie Reportażystów Polskiego Radia „Melchiory” Autorka otrzymała Statuetkę Melchiora w kategorii Inspiracja Roku 2010, „za uporczywe i konsekwentne dążenie do prawdy w reportażach sądowych z tomu Warszawa kryminalna.”

Głównym gościem spotkania była Autorka książek – Helena Kowalik– autorka zbiorów reportaży i powieści, od 2011 roku Wiceprzewodnicząca Rady Etyki Mediów, prowadzi stronę internetową z reportażami www.helenakowalik.pl.

W charakterze komentatorów wystąpili:

– Sędzia Małgorzata Wasylczuk – Sąd Okręgowy Warszawa – Praga w Warszawie

– adw. Beata Czechowicz – adwokat specjalizująca się w sprawach karnych oraz o ochronę dóbr osobistych, członkini Stowarzyszenia im. Prof. Z. Hołdy

Rolę moderatora dyskusji pełniła Joanna Lora – Członkini Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.