Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 9: „Lękajcie się. Ofiary pedofilii w polskim Kościele mówią”

Dziewiąte spotkanie z cyklu „Lektury Prof. Hołdy” dotyczyło dyskusji wokół książki pt. „Lękajcie się. Ofiary pedofilii w polskim Kościele mówią” Ekke Overbeeka. Spotkaliśmy się w dniu 23 maja 2013 r. o godz. 19.00, już tradycyjnie w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

„Lękajcie się. Ofiary pedofilii w polskim Kościele mówią” to mocna literatura faktu, wydana nakładem Wydawnictwa Czarna Owca na początku 2013 roku. Książka przedstawia dwanaście świadectw ofiar, poprzedzonych rzetelną reporterską analizą liczb i danych, argumentów wysuwanych przez Kościół, fenomenu inercji polskich mediów oraz rozwiązań przyjętych w krajach, które zmierzyły się z problemem. „Lękajcie się” to „książka dla tych, którzy widzą problemy, jeśli one istnieją.”

Głównym gościem spotkania był Autor książki – Ekke Overbeek – dziennikarz, od ponad dziesięciu lat jest korespondentem holenderskich i belgijskich mediów w Polsce.

W roli komentatorów wystąpili:

– Halina Bortnowska-Dąbrowska – publicystka, teolog, członkini Rady Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka

– dr Adam Bodnar – jako szef działu prawnego HFPC jest zaangażowany w precedensową sprawę, w której ofiara księdza skazanego za wykorzystywanie seksualne domaga się przeprosin i zadośćuczynienia od polskiego Kościoła

Dyskusję moderowała dr Anna-Maria Niżankowska-Horodecka, członkini Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.