Symulator rozpraw „Teraz Ty Bądź Sędzią”

To nie tylko pomysł na zdalną lekcje WOSu ale również możliwość zmierzenie się z wyzwaniami jakie codziennie stoją przed sędziami.

Teraz każdy z nas może wcielić się w rolę sędziego i wydać wyrok za pośrednictwem platformy: wydaj-wyrok.pl

„Wchodzę na stronę. Odpalam film do złudzenia przypominający serialową czołówkę. Pada pierwsze pytanie. Co sądzisz o wyrokach wydawanych w polskich sądach? Są adekwatne, zbyt łagodne czy zbyt surowe? Zaznaczam odpowiedź. Program (czytaj: życie) szybko to zweryfikuje.”

„– Zewsząd słychać komentarze: sądy wydają zbyt łagodne wyroki. Tymczasem znaczna część osób, które sprawdziły się w naszym symulatorze, wymierzyła niższą karę niż prawdziwy sąd. To program, który otwiera oczy – mówi Tomasz Rygielski, wiceprezes fundacji ProPublika, producenta symulatora i wydawcy portalu ebos.pl, w którym publikowane są wyroki i ogłoszenia sądowe.”

Tekst pochodzi z portalu wyborcza.pl

Pełna treść artykułu: Wyborcza.pl: „Teraz ty bądź sędzią. Jedyny taki symulator rozpraw. Ciekawy pomysł na zdalną lekcję WOS”