Tydzień konstytucyjny startuje

W dniach 17-23 października 2016 roku odbędzie się druga edycja Tygodnia Konstytucyjnego, organizowanego przez Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy. W ramach wydarzenia prawnicy przeprowadzą lekcje dotyczące znaczenia Konstytucji w życiu obywateli. Tydzień Konstytucyjny ma zasięg ogólnopolski i odbywa się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich.

W pierwszej edycji Tygodnia Konstytucyjnego, która odbyła się w dniach 28 maja – 4 czerwca 2016 r., wzięło udział 215 szkół i 270 prawników. Szacujemy, że w lekcjach w ramach Tygodnia Konstytucyjnego uczestniczyło 12 800 uczniów. Prawnicy, którzy udadzą się do szkół będą pracowali w oparciu o przygotowany scenariusz zajęć, a do swojej dyspozycji będą mieli również kazusy oraz materiały metodologiczne, które zostały opracowane przez trenerów Stowarzyszenia Młodych Dziennikarzy „Polis”.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami, które zostały przygotowane w ramach pierwszej edycji Tygodnia Konstytucyjnego:

Zbiór kazusów znajduje się tutaj.

Materiały metodyczne znajdują się tutaj.

Do udziału w wydarzeniu zachęcamy prawników oraz szkoły gimnazjalne oraz ponadgimnazjalne.

Zgłoszenia

Formularz zgłoszeniowy dla prawników znajduje się tutaj.

Formularz zgłoszeniowy dla szkół znajduje się tutaj.

W przypadku dalszych pytań uprzejmie prosimy o kontakt mailowy: stowarzyszenie@stowarzyszenieholda.pl lub telefonicznie pod numerem 795 215 089.

#MojaKonstytucja