V edycja Tygodnia Konstytucyjnego, 4 – 8 czerwca 2018

Ruszyły zapisy do 5. Tygodnia Konstytucyjnego, w ramach którego  prawnicy i prawniczki przeprowadzą zajęcia dotyczące znaczenia Konstytucji w życiu obywateli i obywatelek, a także roli i znaczenia wyborów oraz samorządności.

Celem projektu jest zwrócenie uwagi na praktyczny wymiar obowiązywania Konstytucji. Zależy nam na tym, aby w przystępny i interesujący sposób pokazać, że problematyka konstytucyjna ma bezpośredni wpływ na codzienne życie każdego z nas. Chcemy promować świadome obywatelstwo, zachęcać młodych ludzi do większego zainteresowania się sprawami publicznymi i zwracać ich uwagę na kluczową rolę sądów powszechnych w stosowaniu prawa w Polsce, przy uwzględnieniu nadrzędnej roli Konstytucji.

Po raz kolejny Patronat Honorowy nad Tygodniem Konstytucyjnym objął Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar. Opiekę merytoryczną nad materiałami dydaktycznymi sprawuje Profesor Marcin Matczak. Program organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem 61.

W ostatniej edycji Tygodnia Konstytucyjnego wzięło udział blisko 400 szkół oraz prawie 600 prawników i prawniczek. W lekcjach na temat Konstytucji uczestniczyło ponad 44 000 uczniów i uczennic w całej Polsce. Entuzjastyczne reakcje nauczycieli oraz prawników biorących udział w poprzednich edycjach Tygodnia Konstytucyjnego świadczą o tym, że jest to inicjatywa potrzebna. Po raz drugi do udziału w programie chcielibyśmy zaprosić nie tylko szkoły, ale tez organizacje działające  lokalnie, domy kultury, czy biblioteki.

Zgłoszenia przyjmujemy do 16 maja (środa):

Zapisy prawników goo.gl/XjaTBJ

Zapisy szkół/organizacji goo.gl/5CFsfA

Kontakt: stowarzyszenie@stowarzyszenieholda.pl tel: 505 170 284 lub 505 972 572.