Warsztaty „Jak ciekawie uczyć prawa nie-prawników?”

Stowarzyszenie „Polis” oraz Stowarzyszenie im. prof. Zbigniewa Hołdy zapraszają na warsztaty „Jak ciekawie uczyć prawa nie-prawników? Warsztat uczenia metodami aktywnymi na przykładzie mowy nienawiści”, które odbędą się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara.

Warsztaty skierowane są do osób posiadających wiedzę prawniczą – przede wszystkim do adwokatów, radców prawnych, sędziów oraz prokuratorów, a także aplikantów. Do udziału zachęcamy również studentów oraz absolwentów wydziałów prawniczych, którzy chcieliby zaangażować się w działania na rzecz upowszechniania wiedzy z zakresu prawa wśród nie-prawników.

Warsztaty odbędą się w czwartek 28 kwietnia, w godzinach 9-13.30. Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres stowarzyszenie@stowarzyszenieholda.pl

Liczba miejsc jest ograniczona.

Jest to pierwsze z cyklu wydarzeń przygotowujących i zachęcających prawników do działań na rzecz podnoszenia wiedzy prawniczej i świadomości znaczenia prawa w społeczeństwie. Celem warsztatów jest zapoznanie uczestników z metodami aktywnymi i przygotowanie ich do zaangażowania się w działania z obszaru edukacji prawnej. Uczestnicy otrzymają scenariusze pracy przy wykorzystaniu metod aktywnych w obszarze mowy nienawiści.

Warsztaty odbywają się w ramach działań Kampanii Rady Europy „Bez nienawiści” w Polsce i są finansowane dzięki programowi Obywatele dla Demokracji finansowanemu z Funduszy EOG.