Zapisy do 6. edycji Tygodnia Konstytucyjnego!

Szanowni Państwo!*

Z wielką radością ogłaszamy, że ruszyły zapisy do 6. edycji Tygodnia Konstytucyjnego!

Dotychczas zajęcia odbyły się w około 1700 szkołach, przeprowadziło je 2300 prawników i prawniczek, a skorzystało z nich blisko 170 tysięcy uczniów i uczennic z całej Polski. Tym razem ponownie do udziału zapraszamy nie tylko szkoły!

Zgłoszenia przyjmujemy do 22 października:

➡️ Formularz zgłoszeniowy dla szkół/organizacji*:
goo.gl/wo5ck8

➡️ Formularz zgłoszeniowy dla prawników:
goo.gl/KQPNCf

W ramach akcji odbywają się prowadzone przez prawników – praktyków lekcje o roli Konstytucji i konsekwencjach prawnych członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Wszystko po to, żeby pokazywać jak bardzo Konstytucja wpływa na codzienne sprawy każdego z nas. Aby wziąć udział w Tygodniu Konstytucyjnym wystarczy wypełnić formularz kontaktowy i oddać się w ręce Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy. To właśnie my łączymy w pary prawników i szkoły/organizacje oraz pomagamy w ustaleniu terminów zajęć.

Patronat Honorowy nad Tygodniem Konstytucyjnym objął Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar.

Nadzór merytoryczny nad programem sprawuje prof. Ewa Łętowska i prof. Marcin Matczak.

W pracę nad materiałami dydaktycznymi włączyło się POLIS Stowarzyszenie Młodych Dziennikarzy oraz Koło Naukowe Prawa Konstytucyjnego Legislator, działające przy Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.

*Kto może wziąć udział?
Tydzień Konstytucyjny rozszerzył swój zasięg – do udziału w akcji poza szkołami zapraszamy także inne działające lokalnie instytucje – domy kultury, biblioteki i wszystkie podmioty, zainteresowane warsztatami konstytucyjnymi (także dla dorosłych słuchaczy).

***
Organizatorem Tygodnia Konstytucyjnego jest – założone przez grupę prawników – Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy. Poprzez swoją działalność członkowie i członkinie Stowarzyszenia chcą przypominać postać prof. Zbigniewa Hołdy, jego bogatą aktywność naukową i społeczną, zajmować się prawem oraz edukacją prawniczą w sposób otwarty i twórczy. Celem Stowarzyszenia jest m.in. budowanie płaszczyzny porozumienia i wspólnego działania przedstawicieli różnych zawodów prawniczych.