40 Lektury prof. Hołdy: Polski kryzys konstytucyjny

„Prawdziwe, ale (wedle własnych słów Autora) nie neutralne” stadium upadku: liberalnego państwa prawa, zakorzeniającego się konstytucjonalizmu, partycypacyjnej demokracji. Ujęcie tematu bardziej filmowe (i to z nawiązaniem od kina akcji, z kamerą umieszczoną „od środka”) niż statyczno-fotograficzny opis zjawisk. Tym książka Wojciecha Sadurskiego, profesora, konstytucjonalisty, publicysty, polemisty i last but not least patrioty, różni się od prawniczych rozpraw, do których przywykliśmy (z całym należnym szacunkiem) A swoją drogą toż to gotowy materiał na polityczny thriller w stylu noir (gdyby mieli to nakręcić Amerykanie) albo na satyrę polityczną (jeśli zabraliby się za to Francuzi). Twórcom rodzimym bym nie rekomendowała… Nasz udział się w tym dziele już dokonał.
Prof. Ewa Łętowska
(z tylnej strony okładki książki)
Dyskusję na temat erozji polskiego konstytucjonalizmu i państwa prawnego poprowadzi:
Magdalena Rigamonti – polska dziennikarka prasowa, radiowa i autorka książek.
W dyskusji wezmą udział:
Prof. Wojciech Sadurski – profesor nauk prawnych, filozof, politolog, profesor Europejskiego Instytutu Uniwersyteckiego we Florencji, profesor Uniwersytetu w Sydney, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego.
Adw. Sylwia Gregorczyk-Abram – adwokatka, członkini Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy
Adw. Mikołaj Pietrzak – adwokat, Dziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie, członek Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy

Dyskusja odbędzie się 21 listopada br. o godz. 17. 30 w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

Link do wydarzenia na Facebook’u:

fb.me/e/2sUeKOvKv