Anna Dąbrowska Wolontariuszką Roku 2021 Lubelszczyzny

Anna Dąbrowska, prezeska Stowarzyszenia Homo Faber i członkini naszego Stowarzyszenia, została wyróżniona tytułem Wolontariuszki Roku 2021 Lubelszczyzny.

„Za wrażliwość na ludzki dramat, za niezgodę na milczenie, przeinaczanie i uznanie niektórych ludzi za nielegalnych i niegodnych pomocy – wymieniał powody przyznania tytułu Wolontariuszki Roku ks. Mieczysław Puzewicz, przewodniczący rady programowej Centrum Wolontariatu w Lublinie.”

Anna Dąbrowska została nagrodzona za swoje działania w ramach Grupy Granica, która od samego rozpoczęcia kryzysu na granicy polsko-białoruskiej pomaga osobom potrzebującym tam pomocy. Odbierając tytuł Anna Dąbrowska zaprosiła na scenę i wymieniła wszystkich towarzyszących jej wolontariuszy i współpracowników. Odczytała też list od uchodźcy uratowanego w lesie:

„Zabrałem ze sobą moją żonę i moje dziecko i uciekłem do Niemiec. W Polsce nie czułbym się bezpiecznie. Rząd pomimo krytyki ze strony wspaniałych Polaków i Polek oraz społeczności międzynarodowej wciąż kategorycznie odmawia nam prawa bycia uchodźcą. Czułem, że ucieczka do Niemiec to dobra decyzja, dla przyszłości mojej żony i naszego dziecka, które walczyło o przetrwanie w lesie” – napisał Mohammed. „Nie czujemy nienawiści do Polski. Zostając jednak ciągle czulibyśmy strach, zwłaszcza ze strony rządzących, którzy nie mają w sobie ani miłosierdzia, ani człowieczeństwa”.

„Jestem nieustannie na granicy, nawet jeżeli jestem w domu, ponieważ obrabiam dokumenty z granicy, przygotowuję dla prawników zebrane przez nas historie ludzi, które później trafiają do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu” – powiedziała Anna Dąbrowska.

Pełna treść artykułu: Anna Dąbrowska Wolontariuszką Roku 2021 Lubelszczyzny