Kultura Liberalna: „Prawie wykształceni. Czego nie uczą wydziały prawa”

„Edukujemy studentów do tego, by zaliczyli testy egzaminacyjne. A potem dziwimy się, że wierzą w stereotyp prawnika: teczka, garsonka i nadprzyrodzone moce, czyli umiejętność puszczenia przeciwnika w skarpetach.”

„Na jednej z niedawnych demonstracji przed Sądem Okręgowym w Katowicach spotkałem profesora z wydziału prawa, na którym studiowałem. Profesor ten tworzył także testy na pisemny egzamin wstępny. Testy przechodziły do legendy, bo żeby zdać, należało się nauczyć podpisów pod obrazkami w licealnym podręczniku historii, czy też treści przypisów.”

„Na szczęście od pewnego czasu funkcjonują inicjatywy takie jak „Tydzień Konstytucyjny”, o którym mówiła Maria Ejchart-Dubois. Prawnicy wreszcie wychodzą do ludzi. Rozmawiam regularnie o prawie z przedszkolakami, uczniami i studentami (także uniwersytetów trzeciego wieku) i nie tylko.”

„W ten sposób zadbamy o wspomniane przez prof. Skąpską niezwykle istotne integrity, może nawet przekonując niektórych prawników-cyników. Sam jako prawnik-optymista, chwilowo niepraktykujący, ale wierzący – właśnie w to chcę wierzyć.”

Tekst pochodzi z portalu Kultura Liberalna

Pełna treść artykułu: Kultura Liberalna: „Prawie wykształceni. Czego nie uczą wydziały prawa”