Lektury Prof. Hołdy. Spotkanie 11: „Mężczyzna z laserem. Historia szwedzkiej nienawiści”

Książce „Mężczyzna z laserem. Historia szwedzkiej nienawiści” Gellerta Tamasa poświęcone zostało jedenaste spotkanie z cyklu „Lektury prof. Hołdy”. Dyskusja odbyła się w w dniu 16 września 2013 r. o godz. 19.00 w księgarni Wrzenie Świata przy ul. Gałczyńskiego 7 w Warszawie.

„Mężczyzna z laserem. Historia szwedzkiej nienawiści” to „reportaż, który czyta się jak thriller”, wydany nakładem Wydawnictwa Czarne w maju 2013 roku. Reportaż osadzony jest na tle wydarzeń z 1991 roku, kiedy to na ulicach Sztokholmu mężczyzna uzbrojony w karabin z laserowym celownikiem próbował zabić osoby, które podejrzewał o to, że są imigrantami. Szwecja przechodziła wówczas poważny kryzys ekonomiczny i społeczny, a w Szwedach rodził się coraz większy niepokój i niechęć wobec obcych. Gellert Tamas otrzymał za swoją książkę prestiżową nagrodę Szwedzkiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Śledczych „Guldspaden”. Książka została także zaadaptowana na miniserial telewizyjny.

Gośćmi spotkania byli:

– prof. Monika Płatek – Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego

– red. Paweł Sulik – Radio TOK FM

– mec. Daniel Jastrun – partner w kancelarii Magnuss

W rolę moderatora spotkania wcielił się dr Adam Bodnar, członek Zarządu Stowarzyszenia im. Prof. Zbigniewa Hołdy.